Hem
Logo of business

Copyright © All rights reserved

Logo of business
Nyheter

BRA byggstartar Frihamnskyrkan i Göteborg

BRA byggstartar Frihamnskyrkan i Göteborg

2021-05-17

Söndagen den nionde maj togs det första symboliska spadtaget för BRA:s nyproduktionsprojekt Frihamnskyrkan i Göteborg. På plats vid projektområdet fanns representanter från BRA, Smyrnaförsamlingen och lokala politiker för att gemensamt starta projektet som ska bli församlingens nya mötesplats.

Under sommaren 2020 signerade BRA nyproduktionsprojektet Frihamnskyrkan i Göteborg. Nu är den första spaden satt i marken och projektet har officiellt påbörjats. Den totalt 9000 kvadratmeter stora kyrkan blir den första byggnaden i Nya Frihamnen och den symboliska spadceremonin firades därför med en livesändning för församlingen och allmänheten.

-Det är en stor glädje för BRA Bygg att få den här äran att bygga och jobba tillsammans med kyrkan, sade Johan Lundin, avdelningschef på BRA Bygg, under ceremonin.

Frihamnsprojektet omfattar totalt en fem våningar hög byggnad med en bruttoyta på cirka 9000 kvadratmeter. Inne i byggnaden kommer både kyrk- och utbildningssalar, verksamheter inom omsorg och kontorsytor formas med en öppen och luftig planlösning. I och med att ledordet för både projektet och området är just öppenhet och gemenskap pryds stora delar av fasaden av glaspartier som ger ett fint flöde av dagsljus. Utvändigt kommer området runt byggnaden ramas in med parkmiljöer och gångstråk för allmänheten.

-Frihamnen invigdes samma år som Smyrnaförsamlingen föddes, 1922. Det är en unik miljö, ett slags internationellt territorium och en plats som har bidragit till den här stadens blomstring, sade Urban Ringbäck, föreståndare för Smyrnaförsamlingen, under ceremonin.

BRA har under maj månad etablerat första etappen av bordplaceringen för projektet och arbetar just nu med kontroller och besiktningar av omkringliggande fastigheter samt inklonometer-borrningar för att säkerställa markrörelser. Inom ett par veckor förväntas mark- och pålningsarbetet kunna påbörjas och under hösten inleds monteringen av stommen. 

Intresserad? Kontakta oss